15. okt, 2017

Knask knask

Her har vi både enkle og doble gulerøtter, men det spiller slett ingen rolle. Jeg tenker vi fikk rundt 30 kilo i de to pallekarmene vi sådde i i år.
Slett ikkje so gale, som de muligens ville sagt på vestlandet et sted.

15. okt, 2017

Dårlig tynning

Stor og fin, men hobbybonden har nok ikke vært flink nok til å tynne ut, så det dukket opp ei og anna gulrot som egentlig kanskje skulle vært både to og tre og fire. Denne ville nok ikke ha passert standarden for salg i butikken. Da er det jammen bra at det er vi sjøl som skal ha det, ellers hadde den nok blitt kasta.
Nå har alt blitt høstet. Det er kun sukkererter igjen. Den ble i hovedsak spist etter hvert som den ble moden. Det som står igjen nå, er belger med erter som jeg venter på skal bli modne og "tørre". Da sanker jeg de ertene (frøene) og sår dem til neste år. Slik går no dagan, eller åran, kanskje jeg heller skulle si. Nå skal jeg dekke til pallekarmene og den nakne jorda med halm, ta meg ei lita pause, og så er det å begynne å planlegge neste år!
Åh, je gleie mi, gleie åkk åkk åkk a?

( Den var lei, tenker jeg! Dette er ikke kaudervelsk, men rørosisk, og oversatt til bokmål betyr det: Åh, jeg gleder meg, gleder dere dere dere, da? Tenke seg til.)

11. okt, 2017

Mer innhøsting

Nå er det snart frost om natta, så nå tok jeg inn stangselleriene også. Ikke spesielt store dissa her, men smaken da! Smaaaakeeen!!
Potetene er også i hus, Aksel og Troll heter sortene vi hadde i år. Nå er det bare gulerøtter og grønnkål igjen. Gulerøttene tar jeg kanskje i helga - og rådyrene tar grønnkålen, ser jeg! Vi får unne dissa stakkarene litt. For fanden mand, skid med det, som de sier noe lenger sør.

11. okt, 2017

Deilig pastinakk, ja!

Jeg skal bare hilse og si at den nokså forvokste pastinakken smaker helt uovertruffent.  Vi har kokt den, bakt den og laget puré av den, og den er helt super. Da vi lagde puré, tilsatte vi ei gulrot for å få litt frisk farge, og da ble det bærre lækkert.  Pastinakk kommer derfor i kjøkkenhagen også til neste år.

24. sep, 2017

Bob-bob, egentlig

De siste rosenkålene ble høstet i helga, de ble forvellet og hivd i fryseren. Bondebønnene er høstet, bønnene er plukket ut og forvellet og fryst. MEN, så er det maisen, det gikk rett vest. Her har jeg nok ventet alt for lenge, for disse er ikke spiselige lenger. Jeg smakte jo på et par kolber for noen uker siden, og da var de jo såååå søte og gode, hvorfor i alle dager høstet jeg dem ikke da, da? For ei knæhøn, som de sikkert ville sagt oppi Trøndelagen. Knurr.
Jeg får gjøre et forskningsprosjekt av dette: tørke kolbene, lagre dem over vinteren og se om frøene (hvis det er frø??) kan spire til våren. Som den optimisten (NOT) jeg er, er jeg heeelt sikker på at det vil gå kjempebra! Sæææærlig!!!