• Grønnkål-lager

    Jeg har med hensikt ikke høstet all grønnkålen. Den tåler jo frost, så den kan jo bare stå der utover høsten. Gør-godt med fersk grønnkål i smoothie og salater! Så det er fortsatt grønnkål igjen under duken.....

  • TIDLIGERE grønnkål-lager

    ...der hvor duken har blåst av, derimot, der har jo de derre typene på fire bein vært på pletten og jafset i seg.

Det stod en gang en brokkoli
og vokste i min kjøkkenhage
nå er den ribbet for blad fordi
de har havnet i rådyrets mage

Hvor kom den knutekålen fra, egentlig? Jeg trodde jeg hadde høsta alle, men plutselig stod det en uti kjøkkenhagen og ropte og veiva med armene. Nå kan den ikke det lenger, veive med armene asså, for de har jeg fjernet på en rask og effektiv måte. Men den fikk komme sammen med vennene sine da, så da er den vel fornøyd likevel. De lyse små knollene er jordskokk. Og det er mer der disse kommer fra - myyyye mer!

  • Søtpotet i september

    Jeg hadde nesten glemt at jeg hadde søtpotet i kjøkkenhagen, og det var kanskje ikke så rart, så usynlig som denne hadde blitt! Rådyra har sjølsagt vært her og gnafset i seg, så jeg var litt spent på om det var noe å hente fra under bakken.

  • OI! Jammen kommer det noe til syne!

  • Kanskje ikke akkurat størrelse tilsvarende det man får brukt i butikken?
    Jeg er spent på smaken!

Jeg dekker til jorda både med kålblader som her, og halm etter at jeg har høstet. Da slipper jeg at det kommer opp så mye ugras-spirer til våren.

Knutekålen ble tatt i dag. Kjøleskapene begynner å fylles!

Gulrota er høstet. Jeg fikk litt over 20 kilo på de to gulrotsengene, pluss litt svinn - sprukne røtter - som jeg tenker rådyra kan få.

  • Hestebønner

    Dette minner meg litt om den gamle barneregla:

    Så mye hadde jeg...

  • ..Så mye ga jeg bort, og..

  • ..så mye fikk jeg att.

    Det blir litt svinn, ja!

August, og endelig snart slutt på sesongen! Jeg må innrømme ar jeg begynner av å bli LITT fornøyd! Men sånn er det hvert år, hver høst blir jeg helt enig med meg sjøl om at NESTE år skal det for pokker meg ikke sås i så mye! Men nå har jeg blitt enig med meg sjøl om at NÅ skal det bli SLUTT PÅ KJØKKENHAGE! FINITO! BASTA! Jeg orker ikke mer! Takk for nå! Neste år blir det bare drivhus, blomster og bier. Og det er så godt som helt sikkert!!!

Blir noen skikkelig store gulrøtter i år, de sprenger jo pallekarmene!
(Eller kan det være pallekarmene som har blitt litt slitne i årenes løp?)

Ække dum denne grønnkål'n. Nå har jeg allerede høsta en gang, og trur du ikke det kommer nye stengler. Spørs hvordan høsten blir, hvis den blir god og varm klarer den sikkert å holde produksjonen i gang en stund til utover.

Bondebønner/hestebønner- klar til plukking. Jeg skreller, forveller og fryser ned det aller meste, og lar noen bli hengende på planten til de er brune og tørre. Da tar jeg ertene inni og sår nye planter til neste vår.

Nå kan sauen bare komme.

Jeg har himla mye grønnkål i kjøkkenhagen, så det er bra den er så fin å fryse. Jeg rensker bort de groveste stenglene, river bladene i passe serveringsstørrelse og legger dette i bokser uten å klemme dem sammen. Da blir grønnkålen nesten like fin når den tines opp igjen. De grønnkålpakkene man får kjøpt på butikken er jo full av stengler som ikke kan spises, så her betaler man dyrt for det lille spiselige som blir tilbake.

Grønnkål i massevis. Det blir litt jobb med høsting og frysing, men jammen er det artig å lykkes med det og kunne spise sin egen giftfrie og sprøytefrie mat - så å si gratis!

3.8.: Nå er innhøstingen i gang. Kurven er full av rød grønnkål, jeg måtte faktisk gå flere turer! Kjempeartig! Jeg har vært helt for forskånet for kålfluelarver i år, rådyra har ikke hatt tilgang pga duken jeg har vært flink å ha over, og det lille angrepet av snegler var jeg rask med å slå nådeløst ned på. Sneglene tar ikke akkurat beina på nakken, så det var bare å plukke dem opp og gi dem noen skikkelige klemmer, av den HARDE sorten, skviiisiiing kan vi kanskje kalle det. Non pardon, no mercy, ingen nåde.

Årets utvalg. Her har jeg knutekål, purreløk, jordbær, jordskokk, brokkoli, grønnkål og hodekål langs venstre billedkant. Midt i ligger snackbaren (for humler og bier). I høyre billedkant og inn mot midten er det brokkoli, pastinakk og av alle ting en solhattplante (!). Der har kjøkkenhage-eieren hatt et lite drypp, men det får vi bare bære over med. Ved siden av har jeg reddiker, søtpotet og knutekål. Oppe langs veien har jeg pallekarmer med gulrot, mainepe, rød grønnkål, fennikel, rød og grønn knutekål og vanlig grønnkål.

Kveldsstemning i kjøkkenhagen. Jeg har sett rågeita spankulere på stive bein på veien rett ved siden av pallekarmene og late som hun går og beiter på gresset i veikanten. Men hun lurer ikke meg! Hun kommer bare for å sjekke om jeg har glemt å bre over grønnkålen.

Jeg skynder meg å ta et bilde av den fine,røde grønnkålen før snegler, kålfluelarver, rådyr og andre farer kommer og gjør kål på den. Fint å ha noe å se tilbake på og minnes! (Optimist - jeg? Nope.)

Det var en gang en urtehage. Nå er det ikke det lenger. Jeg tror jeg velger å kalle det en restaurant, snack-bar eller gatekjøkken for bier og humler. Her kommer oreganoen for fullt, likeens agurkurten, gressløk, honningurt, blåbær, ringblomst og jeg vet ikke hva - blomster som biene og humlene setter stor pris på. Jeg hadde planer om å ha en fin og velpleid urtehage inni her, men alle vet jo hvordan det går med de planene mine - de går som regel i vasken, så også med denne. Jeg gir bængen, og overlater dette lille området til andre trengende.

  • Hærta tå hørt

    Jeg har ikke vært helt heldig med pile-prosjektene mine. Halvparten av pilegjerdet står der tørt og stusselig....

  • ...og halvparten av pileportalen vil heller ikke komme i år, OG som om ikke det var nok: halvparten av piledekorasjonene jeg satte i krukker vil heller ikke komme. Vel... egentlig vil ikke noen av dem komme. Bare se på bildet under.

Moa-ha-ha-ha jeg dauer! Noe så borti hampen! Her skulle det liksom komme en grønn og frodig busk på toppen. Joda, jeg ser det. Sæææærlig. Dette ble mer tragisk enn dekorativt. Jeg hiver det bak hjørnet og ser om det kommer seg pø om pø.

-Og slik ble pilegjerdet. Ikke helt enestående fantastisk flott, men sjarmerende - det er det! Jeg klarte ikke å kutte pinnene like lange fordi jeg har så skeive hornhinner og blingser så fælt. Neida - jeg tuller, jeg ville ha ulik høyde, så da prøver jeg det slik. Jeg må vel raspe av de nederste skuddene, og klippe av de øverste når de blir lange nok, slik at gjerdet slipper inn litt sol til urtene innafor

Pinsehelg ble arbeidshelg. Fjorårets slitsomme sommer er glemt. Nå er det "på'an ijænn" som de kanskje sier i Bergen eller der omkring. Nå har jeg satt ut hestebønner (heeelt til venstre i bildet), det kommer vannmelon ved siden av den (de plantene er foreløpig i drivhuset), i pallekarmene rett i front er det pastinakk, kål og søtpotet. Det kommer forhåpentligvis litt jordbær midt i på venstre side (hvis ikke, har jeg noen planter i drivhuset hvor det allerede har dannet seg kart), bakerst til venstre har jeg jordskokk og brokkoli og nede ved gjerdet kommer det igjen stokkroser fra i fjor. I pallekarmene på høyre sida har jeg gulrot, reddik, mainepe, grønnkål (både rød og vanlig grønn), og rød og grønn knutekål. Så da blir det vel litt å jobbe med i sommer også. Som min gamle bestefar sa: samma å'n gjør, bære'n slit vondt.

Her inni kommer urtehagen. Agurkurten har en tendens til å velte utover gangstien, så nå planlegger jeg å gjerde inn hele sulamitten med pil som jeg har dyrka sjøl. Planen var å flette inn et bånd av tynnere pil for å holde det på plass, men med 8-9 grader, kald nordavind og neglesprett, tror jeg at jeg får la det vente litt til.

Jeg klarte ikke å vente lenger. I går hivde jeg meg over den stusselig-utseende kjøkkenhagen. Planen jeg gjorde meg så flid med å tegne opp tidligere i vinter kan kasseres. Nå er det Plan B som gjelder, den tas etter innfallsmetoden og er dermed ikke mulig å få ned på papiret. I dag ble sesongen erklært for åpnet. I dette bedet kommer det til å bli satt ut grønnkål og muligens noe hodekål. Jeg har sådd kløver mellom hver rad, både som jordforbedring og som mat til humler og bier. I år har jeg virkelig tenkt å ta meg sammen og være flink til å luke og gjøre det jeg kan for å holde skadedyr unna. (Det gjelder alt fra store firbeinte (rådyr og mus) til snegler og larver av alle slag.) Det er planen, ja, så vi får jo se.....

Dette er en jordbær-åker. Hvem skulle vel tro det.

Og dette er en urtehage. Det var det i alle fall i fjor.

Det er greit å ha en plan å forholde seg til. Helt til man sier "te hækers" (som man sikkert ville sagt på Nordvest-landet et sted) og kaster seg over Plan B. Slik ser altså A-planen for 2020 ut - i dag. Det blir færre grønnsaker og flere bie- og humlevennlige blomster. Det vil bli flere spiselige planter i drivhuset enn i fjor, bl.a.: jordbær, agurk, tomat, paprika, physalis og noen krydderplanter. Jaddagitt, dætti bli nok bra.